Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ο Χριστός περιμένει να μετανοήσουμε και τότε μόνο Εκείνος μπορεί να μας σώσει

Αρχικά ας σκεφτούμε πόσες ευεργεσίες μας έχει κάνει ο Χριστός, πόσο μας αγαπά, τόσο που σταυρώθηκε για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή.
Οι θλίψεις, οι αδικίες, οι κοροϊδίες, οι προσβολές, ο έλεγχος, η συκοφαντία,η εκμετάλλευση, οι αρρώστειες, οι οικονομικές δυσκολίες είναι δώρα του Θεού που αν τα δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη, ταπείνωση, υπομονή, πραότητα, σιωπή τότε μοιάζουν σαν πικρά φάρμακα που μας θεραπεύουν από τα πάθη, δοκιμάζουν την πίστη μας, μας χαρίζουν στεφάνια, στολίζουν την ψυχή με αρετές και τη γεμίζουν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ας προσευχόμαστε με ευγνωμοσύνη στο Χριστό, με αυτομεμψία, μετάνοια ζητώντας το έλεός Του, την συγχώρεση των αμαρτιών μας.
Ας προσευχόμαστε στην Παναγία, στους Αγίους, στους αγγέλους για να έχουμε τη βοήθειά τους και την προστασία τους.
Η προσευχή  θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια προσωπική σχέση με το Χριστό, θα μας φωτίσει, θα μας δυναμώσει να τον αγαπήσουμε και να προσπαθήσουμε να τον ευχαριστήσουμε υπακούοντας στις εντολές Του.
Ας έχουμε έναν διακριτικό πνευματικό που θα μας προτείνει τα κατάλληλα φάρμακα για την θεραπεία της ψυχή μας από τα πάθη και θα του κάνουμε υπακοή κόβοντας το θέλημά μας προκειμένου να ευαρεστήσουμε στο Χριστό με την καθαρότητα και την αγνότητα της ψυχής.
Σ' αυτή τη ζωή με τις αρετές που καλλιεργούμε ετοιμάζουμε την αιώνια και ουράνια κατοικία μας στη Βασιλεία των Ουρανών. Γι' αυτό ας μη σπαταλάμε το χρόνο μας με αμαρτίες γιατί η αμαρτία μας χωρίζει από το Θεό και ζούμε την κόλαση απ' αυτή τη ζωή αν δεν μετανοήσουμε και αν δεν καθαριστούμε.
Ας συμμετέχουμε συχνά στα μυστήρια της Εκκλησίας, στην εξομολόγηση, στη Θεία Κοινωνία και στις ακολουθίες γιατί βοηθούν στη θεραπεία της ψυχής και να είμαστε ενωμένοι με το Χριστό και με όλους τους ανθρώπους με την αγάπη.
Ας νηστεύουμε με διάκριση χωρίς υπερβολές για να θεραπευτούμε από τη λαιμαργία και τη γαστριμαργία.
Ας εγκρατευόμαστε από τις υλικές ηδονές για να θεραπευτούμε από τη φιληδονία και για ν' αποκτήσουμε την σωφροσύνη και την αγνότητα.
Ας αποφεύγουμε τις αφορμές της αμαρτίας και όσες διασκεδάσεις λερώνουν την ψυχή με αμαρτωλούς λογισμούς και αμαρτωλές επιθυμίες.
Ας διατηρούμε την πίστη μας καθαρή χωρίς να την ανακατεύουμε με αυτά που λέει η Νέα Εποχή
π.χ. αστρολογία, διαλογισμό, γιόγκα, εναλλακτικές θεραπείες.
Ας είμαστε φιλάνθρωποι και ας κάνουμε ελεημοσύνη όχι μόνο υλική αλλά και πνευματική συγχωρώντας όσους μας λύπησαν, συμβουλεύοντας όσους αμαρτάνουν και  προσευχόμενοι για όλους.
Ας μη λέμε ψέμματα αλλά πάντα την αλήθεια. Αν δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια τότε τουλάχιστον να σιωπούμε και να αποφεύγουμε να λέμε ψέματα.
Αν κάποιος μας λύπησε ας μην τον κακολογούμε και ας μην τον κατακρίνουμε στους άλλους γιατί είναι ευεργέτης μας αφού μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε αρετές και να στεφανωθούμε από το Θεό.
Αν μας εκμεταλλεύονται ας υπομένουμε την αδικία γιατί ο Θεός θα μας ανταμοίψει.
Οι γυναίκες ας μην είμαστε προκλητικές και ξεδιάντροπες αλλά τα στολίδια μας ας είναι η σεμνότητα και η ντροπή. Οι άντρες είναι εικόνες του Θεού και δεν πρέπει να τους προκαλούμε στην αμαρτία.
Ας μη θυμώνουμε αλλά ας έχουμε πραότητα γιατί έτσι θα μοιάσουμε στο Χριστό.
Οι εκτρώσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί είναι φόνος.
Τα αντρόγυνα ας μη χωρίζουν και ας μην κάνουν μοιχείες αλλά ας υπομένουν ο ένας τις αδυναμίες του άλλου για να φτάσουν στην αγάπη που είναι ο σκοπός του γάμου και για να πάρουν τα στεφάνια και τα δώρα του Θεού.
Οι νέοι ας μην ζουν με πορνείες αλλά με αγνότητα και αφού βρουν τον κατάλληλο σύντροφο να παντρεύονται με την ευλογία του Θεού σύντομα χωρίς προηγουμένως να συζούν γιατί αυτό είναι αμαρτία μπροστά στο Θεό και δεν οδηγεί στην αγάπη. Η πορνεία διώχνει τη χάρη του Θεού κι ο νέος δεν μπορεί να αγαπήσει ούτε να ενωθεί με τον άλλο αληθινά χωρίς τη χάρη του Θεού αλλά με την πορνεία ικανοποιεί το εγώ του και τη φιληδονία του.
Οι ομοφιλόφιλοι ας προσπαθήσουν να θεραπευτούν μέσα στην εκκλησία γιατί αυτό που έχουν είναι ανωμαλία αφού ο Θεός έπλασε τον άντρα και τη γυναίκα και ευλόγησε το γάμο. Δεν έπλασε και τρίτο φύλο δηλαδή άντρα σε σώμα γυναίκας ή γυναίκα σε σώμα άντρα.
Η χειρότερη αμαρτία είναι η υπερηφάνεια. Ας προσέχουμε τους λογισμούς που μας λένε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, ότι έχουμε αρετές γιατί θα μοιάζουμε με τους δαίμονες που χωρίστηκαν από το Θεό εξαιτίας της. Ας αγωνιζόμαστε να έχουμε την ταπείνωση του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων. Ας μην περηφανευόμαστε για τις καλές μας πράξεις γιατί τότε δεν έχουν καμιά αξία μπροστά στο Θεό και μόνες τους δεν μπορούν να μας σώσουν. Μόνο το έλεος του Χριστού μπορεί να μας σώσει αν είμαστε ταπεινοί και αν μετανοούμε συνεχώς και αναγνωρίζουμε την αμαρτωλότητά μας και την αδυναμία μας. Γι' αυτό να ζητάμε συνέχεια το έλεος του Θεού. 
Ας προσέχουμε την κενοδοξία και ας μην επιζητούμε τη δόξα των ανθρώπων και να γίνουμε αρεστοί σε όλους αλλά τη δόξα του Θεού και να είμαστε ευάρεστοι στο Θεό.
Ας έχουμε νήψη στους λογισμούς και να τους λέμε στον πνευματικό μας παίρνοντας απ' αυτόν άδεια για το καθετί που σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί οι δαίμονες στήνουν πολλές παγίδες και μόνο με την υπακοή και την ταπείνωση θα ξεφύγουμε απ' αυτές.  
Ας ξυπνήσουμε λοιπόν και ας μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας και τα πάθη μας γιατί ο καιρός περνά και έρχεται ο θάνατος κι εμείς δε θα προλάβουμε να βρεθούμε καθαροί και ντυμένοι με τις αρετές μπροστά στο Θεό. Οι αμαρτίες και τα πάθη θα μας βασανίζουν στην άλλη ζωή γιατί θα είμαστε χωρισμένοι από το Θεό, χωρίς τη χάρη Του, θα παρουσιαστούμε γυμνοί μπροστά στο Θεό, βρώμικοι, άσχημοι και έχοντας δώσει δικαιώματα στους δαίμονες θα έχουν εξουσία να μας πάρουν μαζί τους στην κόλαση και στις αιώνιες τιμωρίες που θα βασανίζουν αυτούς που χωρίστηκαν από το Θεό με την αμαρτία και την αμετανοησία και στερούνται της χάριτός Του. Η καθαρότητα της ψυχής που είναι γεμάτη με τη χάρη του Θεού θα βοηθήσει την ψυχή να βλέπει και να απολαμβάνει το Θεό σα φως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου