Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Περί ψυχῆς καί ψυχικῆς θεραπείας (mp3)

Ομιλία περί ψυχής και ψυχικής θεραπείας του πατήρ Σάββα Αγιορείτου

http://hristospanagia1.wordpress.com/2011/12/27/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%88%cf%85%cf%87%e1%bf%86%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%af-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%b9%ce%ba%e1%bf%86%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-mp3/

Περίληψη της ομιλίας

Η ψυχή του ανθρώπου έχει και ουσία και ενέργειες. Τα ζώα έχουν μόνο ενέργειες. Η ψυχολογία εξετάζει μόνο τις ενέργειες της ψυχής χωρίς να πιστεύει ότι έχει και ουσία. Η ψυχολογία δεν είναι επιστήμη αλλά είναι μια θρησκεία αυτολατρείας δηλαδή ο άνθρωπος λατρεύει τον εαυτό του. Είναι τέχνη σατανική. Την ψυχή δεν την ωφελεί να την αναλύουμε πολύ αλλά να της δίνουμε το φάρμακο που είναι ο Χριστός.
Να κινηθεί η ψυχή προς το Χριστό. Να προσεύχεται, να κάνει μετάνοιες, να νηστεύει. Να αγαπήσει το Θεό. Ο Θεός έβαλε στον άνθρωπο την τάση για ηδονή για να κινηθεί προς το Θεό. Αν ο άνθρωπος δεν κινηθεί προς το Θεό αναζητά την ηδονή στις αισθήσεις. Το φάρμακο της ηδονής των αισθήσεων είναι η οδύνη. Ο πόνος χαλιναγωγεί την ηδονή που περνά μέσα από τις αισθήσεις. Μέσα από τον ασκητικό πόνο, τη νηστεία, να χαλιναγωγήσεις τη λάθος ηδονή. Να ελευθερωθείς από την υποδούλωση στην ηδονή των αισθήσεων.
Τα παιδιά να τα ασκούμε στην εγκράτεια, στη νηστεία και να αναζητούν την ηδονή στην αγάπη προς το Θεό, να προσεύχονται. Το παιδί το θεραπεύεις από τις ανασφάλειες όταν το μαθαίνεις να προσεύχεται.
Όταν ο άνθρωπος φτάσει μετά την κάθαρση στο φωτισμό φτάνει σε σημείο που είναι δύσκολο να αμαρτήσει. Ακούει το Άγιο Πνεύμα που προσεύχεται μέσα του. Τότε είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Το τελευταίο στάδιο είναι η θέωση.
Το θεραπευτικό σχήμα της ορθοδοξίας είναι κάθαρση, φωτισμός, θέωση. Ο άνθρωπος δε θεραπεύεται με ανθρώπινες τέχνες όπως η ψυχολογία. Αν εξομολογηθείς τις αμαρτίες σου μη γυρνάς στο παρελθόν. Η ύπνωση είναι δαιμονική ενέργεια. Τα πιο πολλά όνειρα είναι δαιμονικά. Οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στο Θεό. Οι ψυχικές νόσοι αυξάνονται γιατί οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ψυχή.
Η χάρις του Θεού θεραπεύει τον άνθρωπο. Ο πνευματικός βοηθά τον άνθρωπο να αγαπήσει το Θεό. Στα σχολεία διώξανε τους πνευματικούς και έβαλαν ψυχολόγους. Όταν ο άνθρωπος μπει στην εκκλησία και ζήσει εκκλησιαστικά, θεραπεύεται από όλα τα κληρονομικά. Η γενική εξομολόγηση όλης της ζωής σου θεραπεύει από όλα τα κληρονομικά. Ο πνευματικός προσεύχεται και δίνει τη θεία χάρη στην ψυχή και τη θεραπεύει. Μόνο ο χαριτωμένος πνευματικός μπορεί να βοηθήσει την ψυχή κι όχι ο ψυχολόγος. Τους λογισμούς πρέπει να τους αποκαλύπτουμε στον πνευματικό για να φεύγει ο διάβολος και να μην έχει δικαιώματα.
Επειδή ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από το Θεό νιώθει μόνος χωρίς στήριγμα και προσπαθεί να κάνει σχέσεις αλλά και πάλι νιώθει μόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου